Når ikke lenger føtter og kropp tåler en feiende vals - budstikka (klikk her for flere bilder og hele artikkelen fra Budstikka)

 Aktivitet er nøkkelordet for Helse-Norge i dag. Det gjør Anne Lise Schaldemose noe med. Som er regionsleder i Region Sørlandet i Seniordans Norge holder kurs i sittedans. Kurset holdes ikke for brukerne, men for ansatte på institusjoner, frivillige, Røde Kors besøkstjeneste, seniordansegrupper eller rett og slett de som måtte ha lyst til å lære seg denne danseformen.

– For mange er det et stort savn når ikke lenger føtter og kropp tåler en feiende vals på dansegulvet.  Da er sittedans et godt alternativ, sier Schaldemose.

 

    Holder kurs

Schaldemose søkte støtte hos Vest-Agder Fylke slik at hun kunne holde kurs for folk som jobber i institusjon, Frivilligsentraler, Røde Kors besøkstjeneste, seniordansegrupper og andre interesserte.

Hun fikk støtte.  november kjørte hun kurs for 17 stykker fra Flekkefjord, Kvinesdal, Mandal, Søgne, Songdalen og Kristiansand.

Godt tempo

Da Budstikka besøkte kurset satte Schaldemose på en musikk som krevde ganske bra tempo.

Det gikk fortere og fortere med bevegelser i armer og bein, mens de satt.

– Da jeg hadde denne sammen med noen andre var det en som utbrøt; Hvis de klarer dette er de for gode til å være på heimen, forteller Schaldemose kursdeltakerne leende.

Mye glede og latter blir det. På noen av sittedansene holder en hverandre i hånda.

– Vi må huske at ikke alle er i berøring med andre mennesker så ofte. Dette å kjenne kroppsvarmen til en annen gir krefter og glede, det har vi sett mange ganger, sier Schaldemose.

Musikken til sittedans er nøye plukket ut.

– Det må være noe som er kjent og kjært. Når dansemelodiene fra svunnen ungdom lyder, da kribler det i dansefoten på de eldre, smiler hun.

Hun kan fortelle historier om tafatte og apatiske rullestolavhengige eldre, hvor de lever i sin egen demente verden, får glød og glede i øynene.

Ifølge en brosjyre fra Seniordans Norge ønsker de sittedans inn i alle norske kommuner.

Besøk til denne nettsiden (se på statistikk)