Seniordansere på tur.

 

Det er vår lufta, og Malvik seniordans avlutter som vanlig sesongen med en tur. I år er det Thamshavnbanen og Løkken Verk som får besøk av 32 danseglade damer og fire medbrakte menn. Danserne kommer fra danseringene i Hommelvik, Mostadmark og Vikhammer. Av dansere har vi kun en mann, så det er rom for flere modige maur.

Trønderværet kan ingen gjøre noe med. Det regner, men humøret er på topp og vi starter turen med buss til Bårdshaug i Orkdalen hvor vi går om bord på Thamshavnbanen. Banen er en av verdens første vekselstrømsjernbaner og ble åpnet i 1908. Persontrafikken og den ordinære godstrafikken ble nedlagt i 1963 og banen ble en ren malmtransportbane fram til 1974. I dag er det kun kjøring av veterantog på deler av den fredede banen.

 

I 30 km. hastighet glir vi gjennom dalen opp mot Løkken Verk. Fra togets restaurantvogn, får vi et godt blikk inn i livet langs linja. Elva Orkla flyter flomstor på vår høyre side og togets guide forteller om severdigheter på turen.

Selvfølgelig ble vi gjort oppmerksom på Gjelsteins laksevald og fiskerhytte i vannkanten. Guiden forteller at stigningen opp Klinglien er en av de bratteste togstrekninger i verden. Det lokomotivet vi har i dag, klarer ikke å trekke mer enn tre vogner. På Svorkmo stasjon tar vi opp barnehagebarn som skal være med siste delen opp til Løkken. Stasjonen på Svorkmo er den best bevarte langs linja. Her er stasjonsbygningen slik den var i banens glanstider.

Erik Steigen, vår lokale kjentmann, guidet oss rundt på Løkken. Vi fikk se Gammelgruva (hvor det nå arrangeres konserter),  de to ruvende sjakttårna til Wallenberg og Astrup gruva (oppkalt etter styreformenn i Orkla) og så en  omvisning i det fredede arbeiderboligstrøket på Bjørnli. Det var strenge klasseskiller på Løkken.  Det var ”borta bekken” og ”hita bekken”. ”Borta bekken ” bodde sjefene og funksjonærene, mens ”hita bekken” var arbeiderstrøket. Skillet var den sterkt gruve vann forurensede Raubekken som renner gjennom Løkken sentrum. Til slutt stoppet vi ved Løkken kirke.  Løkken kapell var i 2011 den eneste privateide kirke i landet. I 2012 overdro Orkla kapellet til den Norske Stat og det fikk status som kirke.

Vi avsluttet besøket med middag på Bergmannskroa. Valget sto mellom viltkarbonade og fiskesuppe og begge alternativer gjore lykke, så det ble en flott avslutning på Løkken besøket. Vår formann Anne Marie Ljungberg delte ut gaver til danselederne og turarrangøren. Hun takket for en fin sesong med engasjerte ledere og dansere.

Hjemturen gikk over Hølonda og vi fikk med oss Svorksjøen, Gaustadvatnet og Ånøya. Utrolig vakker natur. Nå gleder vi oss til at dansen starter opp igjen til høsten.

Tekst: Anne Asbøll, foto Thor-Aksel Hagen

 

Besøk til denne nettsiden (se på statistikk)