Seniordansere fra hele Helgeland klar til

- Seniordans er bra for helsa, forteller Laura Breimo, som har vært med helt fra starten for 20 år siden, og deltatt i dansen så godt som hver eneste kveld.
 Seniordansen har gitt meg mye glede, og det er god trim for både kropp og sjel, sier hun.

Leirfjord Seniordans hadde sin aller første dansekveld 19. oktober 1998, og da møtte det opp 31 forventningsfulle dansere. – Vi sa at vi ville være heldige hvis det møtte opp 10 stykker, og så kom det 31,
det var over all forventning, smiler Sigmund Johnsen, en av to danseledere i Leirfjord. Den andre danselederen er hans kone Heidi. Ekteparet har fått utvikle seg i seniordans, og har tatt flere kurs gjennom disse 20 årene.
- Jeg har lært 140 forskjellige danser – med ulikt resultat, ler Sigmund.
 Det er fantastisk at vi har vært to om dette, at kona mi også er med. Heidi har vært uunnværlig.
Vi har kunnet øve på dansene hjemme, og forberede dansekveldene, og når vi er to så husker den ene hvis den andre glemmer noe, fortsetter Sigmund.

 

 

 

 

 

 

 

 

Historie

Seniordans oppsto i Tyskland på begynnelsen av 1970-tallet. Mannfolk var på den tiden i mindretall, så danserne delte seg derfor inn med blå og røde bånd.
Av den grunn trenger man ikke partner med seg for å delta på seniordans. Den første danseringen i Norge ble startet i 1994 i Ski. Seniordans Norge har i dag ca 12.000 medlemmer fordelt på ca 500 grupper, fordelt over hele landet.
Dansene er utviklet som forenklede ringdanser og folkedanser. Raske snuinger og hopp er erstattet med håndvendinger og steg, slik at man slipper å bli "hautuillat", fortsetter Sigmund
Det er også laget noen danser spesielt for seniordans. Dansene er like over hele Europa, slik at man kan møte opp på dansekveld hvor som helst, og kunne kjenne igjen dansene.
 I starten danset vi hver 14. dag, men fra januar 2001 har vi holdt på hver mandag. Det har blitt til sammen 554 dansekvelder, eller 1108 timer
 Det vil med andre ord si at vi har danset sammenhengende i 47 døgn, forteller han.
 Heidi har notert oppmøte på hver eneste dansekveld, så vi har funnet ut at det gjennom disse 20 årene har deltatt 102 medlemmer.
De første årene var det mellom 30 og 40 dansere hver gang. I dag er det 22 aktive dansere i vår dansering,
og av de som var med fra den første høsten er det fortsatt 3 som er med. Den eldste danseren fyller snart 94 år, sier en imponert danseleder. 
Vi har fortsatt plass til flere, og det er ingen aldersgrense for å være med å danse, oppfordrer han.
Heidi og Sigmund ser på Skal vi danse så ofte de har mulighet. Sigmund syns det er fantastisk fint å se på de som virkelig kan danse, og drømmer om å få tilbringe ei uke med profesjonelle dansere.

Savner dans i skolen

Sigmund sier han har alltid likt folkemusikk og gammeldans. Han hadde folkeviseleik og gammeldans som valgfag da han gikk på skolen, og syns det er kjempesynd at dette er borte.
Ikke bare fordi dans er fantastisk fin trim, men det er også god sosial trening.
Jeg tror mange, spesielt menn, ikke hadde trengt å drikke seg til mot for å våge å danse på festene, hvis dans fortsatt hadde vært en del av gymtimene i skolen, sier han.
John Haugen startet på seniordans i høst, og er en av de få menn som deltar.
Jeg er med fordi jeg syns det er artig å danse. Jeg danset mye i unge dager, blant annet leikarring. Seniordans har gitt mersmak, så jeg blir å fortsette, smiler han.

 

Dansejubileum

Lørdag 20. oktober var det tjue år og én dag siden den første dansekvelden ble arrangert i Leirfjord. Samme høst ble det også startet seniordansgruppe i Sandnessjøen,
og de to danseringene Alstahaug seniordans og Leirfjord seniordans hadde derfor gått sammen om feiringen. Over 100 dansere fra Rana i nord til Hommelstø i sør
møtte opp i Leirfjordhallen for å feire jubilantene. De fikk oppleve en lørdag fylt med dans og sosialt samvær.

Feiringen startet med ei god danseøkt, hvor publikum på tribunen fikk se danserne svinge seg til blant annet tangorytmer og dansebandmusikk.
Linedans sto også på programmet. Etterpå fikk danserne servert både koldtbord og kaker.
Etter utdeling av gaver og gode ord til jubilantene, fikk danserne nyte fin visesang fra Leirfjord visegruppe.

Åshild Albertsen var med på å starte opp med seniordans i Leirfjord i 1998.
 På den tiden var jeg involvert i mye av det som foregikk i kommunen. Jeg har alltid vært glad i dans, så jeg var nysgjerrig på hva dette var, sier Åshild.
 Seniordans er sosialt, og det er med på holde en i god fysisk og psykisk form. Etter å ha hatt pause i flere år, startet jeg opp igjen for noen år siden.
Jeg syns det er viktig å holde meg i god form i min alder, avslutter Åshild.

Besøk til denne nettsiden (se på statistikk)