Foto: Håvard Krågsrud

AKTIV DAME: Elbjørg Johnsen Dieserud ligger ikke på latsiden selv om hun er pensjonist. Hun er blant annet hoveddanseleder for Lunner seniordans, her under et arrangement på Lunner ungdomsskole nylig.

Danset seg til nye venner
Elbjørg Johnsen Dieserud og mannen kjente nesten ingen da de flyttet fra Oslo til Hadeland for ti år siden. En invitasjon i postkassen endret alt.

Av Håvard Krågsrud Publisert: 17. januar 2018

Elbjrg intervjues i Hadeland 

– Søsteren min, som dessverre gikk bort i fjor, var gift med en harestuing, og vi besøkte dem ofte. Utover det hadde vi ikke noe forhold til Hadeland før vi flyttet hit, forteller 71-åringen i dag.
Elbjørg og Stein var imidlertid ikke vanskelige og be da sjansen bød seg om å bytte ut hverdagen i byen med livet på landet.
– Det var søsteren min som fortalte at det var et ledig hus i Granittvegen. Tre dager senere hadde vi kjøpt huset, smiler hun.
Det er ti år siden, og de har ingen planer om å flytte på seg.
– Nei, her har vi det så godt som vi kan ha det. Vi har et stort nettverk gjennom seniordansen. Det er en veldig god sosial arena, fastslår Elbjørg.

100 HADELENDINGER
Avisen Hadeland runder 100 år til sommeren. I tida fra mot jubileet har vi ambisjoner om å presentere 100 hadelendinger.
Vi ønsker å presentere en bredde både i alder, kjønn, bosted og bakgrunn.

Danseleder
Det var nettopp Lunner seniordans som åpnet opp en ny verden for Elbjørg og Stein da de for seks år siden fikk en invitasjon i postkassen til dansekafé. De synes de hørtes spennende ut, og slengte seg med.
– Vi hadde gått på danseskole på Norsk dansesenter i Oslo tidligere, men da vi ble med i seniordansen måtte vi bli kjent med et helt nytt dansespråk. I starten var vi helt forvirret, men med flinke lærere så gikk det seg til etter hvert, sier Elbjørg.

Nå er hun selv hoveddanseleder for Lunner seniordans som har rundt 90 aktive medlemmer. 60 som svinger seg på Harestua, og 30 på Frøystad på Roa. De som tror seniordans kun er for passiviserte «gamlinger» må tro om igjen. Her er det en hel rekke ulike danser, trinn og kombinasjoner som må beherskes. Å ha med seg hodet, er vel så viktig som å flytte føttene på rett sted.
– Når jeg ser hvor mye dansen gleder andre mennesker, så er det lønn nok i seg selv, sier Elbjørg om det frivillige arbeidet som hoveddanseleder.
Hun leder også en dansegruppe i Oslo, som hun har hatt i over 40 år.

Opptatt av mestring
Dans og aktivitet både er og har vært en viktig del av Elbjørgs liv. Hun jobbet 43 år som lærer i kroppsøving og dans på Fagerborg videregående skole, har undervist 25 år ved Norges idrettshøgskole og har skrevet 28 lærebøker om trening-helse og trivsel i kroppsøving.
– Jeg brenner for at alle skal oppleve mestring, og ha det så bra som de kan. Det er viktig med aktivitet på alle nivåer, og det skal være rom for alle, sier Elbjørg som er bekymret for at både barn og voksne sitter stadig mer stille.
– Jeg synes aktivitet har for liten plass i skolen i dag. Det er viktig at barn og ungdom, men også voksne, kommer seg mer ut. Særlig når du ser hvor viktig aktivitet er for å ha det bra på andre områder i livet, avslutter hun.

 

Elbjrg intervjues i Hadeland 2

 

SAMMEN OM DANSEN: Elbjørg sammen med mannen Stein som også er aktiv i seniordansen.
Foto: Håvard Krågsrud

FAKTA
Navn: Elbjørg Johnsen Dieserud
Alder: 71 år
Bosted: Harestua
Yrke: Pensjonist. Har jobbet 43 år ved Fagerborg videregående skole i Oslo. De ti siste som undervisningsinspektør.
Hvor lenge har du bodd på Hadeland? I ti år
Tenk at du har 10.000 kroner å gi til et godt lokalt formål - hvem vil du gi pengene til? Rekrutteringstiltak i Lunner seniordans, slik at flere av Lunners eldre kan få oppleve dans, trening og trivsel.

Besøk til denne nettsiden (se på statistikk)